drojdie facuta in casa
Retete

Drojdie facuta in casa – cum o prepari

Drojdie facuta in casa. Drojdia facuta in casa sau maiaua, cum mai este numita, este mult mai sanatoasa decat drojdia cumparata din magazine. Aceasta se prepara dintr-un amestec de faina cu apa care trebuie lasat sa fermenteze cateva zile.

Drojdia facuta in casa este mai sanatoasa decat cea din comert deoarece contine fermenti naturali. De retinut este faptul ca painea obtinuta cu o astfel de maia naturala are un gust mai acrisor decat painea facuta cu drojdie cumparata din cauza acidului lactic care se dezvolta in timpul procesului de fermentatie.

Drojdia facuta in casa se obtine intr-o saptamana

Maiaua naturala nu se obtine imediat. Asa cum am mentionat are nevoie de un proces de fermentatie, timp de o saptamana, pentru a putea produce bacterii bune astfel incat painea sa creasca si sa fie pufoasa.
Maiaua trebuie intretinuta zilnic prin adaugare de apa si faina.

Drojdie facuta in casa: cum se prepara

  • Ai nevoie de un borcan cu capac. Atentie, maiaua nu se prepara niciodata intr-un vas din lemn, aluminiu sau plastic
  • apa plata – cat mai putin mineralizata (daca folosesti apa de la robinet , aceasta trebuie lasata 24 de ore ca sa isi piarda clorul)
  • cantar de bucatarie – cantitatile trebuie respectate cu strictete
    faina integrala (nu 000 si nici 650, deoarece aceste tipuri de faina contin stabilizatori si conservanti care impiedica
  • procesul de fermentatie)

Cum se prepara maiaua naturala

Intr-un borcan de 800 de ml se pun 50 g faina integrala si 60 ml de apa la temperatura camerei. Amesteca compozitia inainte de a o pune in boran si acoper-o cu un servet pentru a impiedica oxigenarea aluatului.

Atentie respectarea orei de preparare este foarte importanta. Astfel, daca ai pus amestecul in borcan la ora 21.00, a doua zi, tot la ora 21.00 vei amesteca din nou 50 g faina integrala cu 60 ml de apa si, dupa omogenizare, o vei amesteca cu maiaua din borcan. Acopera din nou borcanul si repeta acest proces in a treia seara, la aceeasi ora. Dupa trei zile, vei avea la fermentat 150 g faina si 180 ml de apa.

Din a treia zi, in functie de temperatura din camera, maiaua trebuie „sa invie”. Adica vor aparea niste bule prin ea. Din a treia zi, aceasta trebuie sa isi dubleze volumul. Poti repeta hranirea acesteia in a patra si, maximum, in a 5-a zi.

Dupa care, 150 – 200 de grame din acest aluat se va folosi pentru prepararea painii. Restul se va pune in frigider si, de 2 -3 ori pe saptamina, tot seara, pentru a se pastra un ritm de crestere normal se vor adauga 50 gr faina si 60 ml apa. Maiaua poate fi pastrata la frigider saptamani de-a randul, conditia fiind alimentarea ei regulata si, fireste, consumarea ei, de-a lungul timpului.

Atentie, la prepararea painii nu se mai foloseste drojdie. La aluatul pentru paine veti folosi (pentru inceput, pana capatati experienta) apa, sare, faina (cea mai indicata este cea de tip 450/650 sau amestec si de evitat tipul 000), eventual o lingurita de ulei, nu se mai pune drojdie de bere deloc.

S-ar putea să-ți placă și...